Către organizațiile membre ale Caritas Internationalis

Ziua Mondială a Săracilor

logo caritas moldova si caritas internationalis - 3

La sfârșitul Anului Jubiliar al Milostivirii, pe 13 noiembrie 2016, Papa Francisc a stabilit Ziua Mondială a Săracilor, care va avea loc prima dată in anul curent la 19 noiembrie.

Astfel, în întreaga lume, comunitățile creștine catolice devin centre ale carității – iubirea față de aproapele – la care ne-a chemat Cristos, în special pentru cei mai nevoiași.

Inițiativa Sfântului Părinte are o importanță deosebită pentru Caritas Internationalis și Caritas-urile locale, membre ale acesteia.

Cu această ocazie Papa a afirmat: Caritas este: „mângâierea Biserici mame față de copiii ei, grija și apropierea de cei care suferă și sânt uitați”.

Câteva organizații membre ale Caritas Internationalis deja organizează Ziua Mondială a Săracilor la nivel național, diecezan și la nivel de parohie. În linii mari, obiectivul acestor evenimente este de a mobiliza comunitățile creștine și oamenii de bună credință să-și arate solidaritatea și să conștientizeze necesitățile fraților și surorilor nevoiași; să sprijine acțiunile Caritas-ului în domeniul asistenței umanitare prin contribuții variate și generoase. Aceste acțiuni de caritate au loc, de obicei, în perioada posturilor Crăciunului și al Paștelui.

La nivelul Secretariatului General al Vaticanului s-a organizat o întrunire cu scopul de a examina posibilitatea de a introduce Ziua Mondială a Săracilor care va fi, de fapt, și Ziua Anuală a Caritas-ului. Aceasta va fi sărbătorită de către toate organizațiile Caritas din întreaga lume în aceeași zi.

Instituirea Zilei Mondiale a Săracilor ne dă posibilitatea să regândim organizarea așa-ziselor Zile Caritas cu scopul de a le încadra într-o abordare pastorală la nivelul Bisericii. Structurile variate ale Caritas-ului și a altor organizații catolice de binefacere vor putea să preconizeze activități colective, planificate și coordonate cu Biserica, asigurându-se, de exemplu, că Ziua Mondială a Săracilor să fie celebrată la începutul anului pastoral, bazat pe mesajul anual al Papei. Fiecare comunitate poate să determine modalitatea de sărbătorire a acestei zile, luând în considerare contextul și necesitățile fiecărei parohii locale.
Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Săracilor, care va avea loc la 19 noiembrie 2017 este intens și sugerează unele căi concrete de acțiuni. Ziua Mondială a Săracilor se va celebra și în anii viitori.

Papa scoate în evidență ”spiritul” care trebuie să ghideze inițiativele variate și anume: cum să încurajăm o întâlnire autentică cu cei săraci.

„Suntem chemați să ne apropiem de cei săraci, să-i întâlnim, să-i privim, să-i îmbrățișăm și să-i lăsăm să simtă căldura iubirii care răzbate prin singurătatea lor. Mâna lor întinsă este o invitație de a ieși din zona noastră de confort și să conștientizăm importanța sărăciei.”

În viziunea Papei, aceasta este vocația noastră profundă de a-l urma pe Isus în sărăcia lui, să ne concentrăm privirea asupra Lui, să-L recunoaștem și să-L slujim printre cei săraci, ai căror chemare trebuie s-o auzim; să-i ajutăm să iasă din situația de marginalizare în care se află. În acest spirit este posibil să identificăm mii de săraci care sunt, de fapt, o consecință a inechității sociale, a sărăciei morale și a indiferenței generale ce domină în societățile noastre. Discipolii lui Cristos trebuie să contribuie spre a avea o nouă viziune a vieții și a societății.

Caritas Internationalis își încurajează membrii săi să exploreze acest prim mesaj al Papei dedicat Zilei Mondiale a Săracilor pentru a descoperi multiplele căi de acțiuni concrete.

Caritas Internationalis recomandă să ne alăturăm Bisericii și să dezvoltăm liber imaginația, creativitatea pentru a oferi locuri vizibil privilegiate pentru săraci în comunitățile noastre; să ne lăsăm învățați și evanghelizați de către cei care prin suferința proprie știu de suferința lui Cristos. Astfel, în toate comunitățile noastre să-i ajutăm pe săraci să se simtă bineveniți, ca acasă; nu doar să primească atenție și asistență spirituală și socială pe care le merită, ci chiar ei înșiși să vină cu inițiative noi.

Organizațiile Caritas, împreună cu autoritățile parohiilor locale, ar trebui să joace un rol stimulant în această zi și să contribuie la diseminarea mesajului Papei în toate comunitățile creștine, prin toți oamenii de bună credință, propunând acțiuni concrete prioritare, adaptate la contextul social și ecleziastic respectiv.

Unele exemple de acțiuni:

  1. Sărbătorirea euharistiei într-un loc simbolic, propus de Caritas și aprobat de autoritatea bisericească (Episcop, preotul de la parohie) cu participarea Caritas-ului diecezan, a Caritas-ului parohial și a comunității ecleziastice de bază, împreună cu angajații profesioniști și voluntari din domeniu etc. În procesul pregătirii pentru această zi e bine să fie dedicate momente pentru rugăciune și meditație asupra sensului mesajului și inițiativei Papei și identificați unor acțiuni concrete pe care fiecare persoană le poate realiza în viața cotidiană.
  2. Organizarea întâlnirii persoanelor aflate în situații dificili cu liderii politici, astfel ca să poată fi auzite necesitățile acestora; să se facă știut faptul cum comunitatea de la nivel de localitate ia în considerație necesitățile săracilor; să se determine modalitățile cum pot cei săraci ă fie implicați în elaborarea politicilor și programelor care îi privesc.
  3. Întâlnirile cu săracii e bine să fie organizată într-un loc simbolic pentru Biserică (la spitale, la parohiile locale, la centrele pentru migrați, la centrele de consiliere, la cantinele sociale, la taberele pentru refugiați). La aceste întâlniri e bine să vină toți cei implicați în serviciile de asistentă socială și filantropie (Caritas-urile locale, congregațiile religioase, organizațiile de binefacere, comisiile episcopale) cu participarea beneficiarilor la un moment de cordialitate, părtășie, mărturie, rugăciune, masă comună, activități recreaționale și de solidaritate. Cu această ocazie e bine să fie invitați și alți actori din domeniul asistenței sociale non-ecleziastici care luptă pentru eradicarea sărăciei și sunt parteneri de colaborare cu Caritas-ul sau cu Biserica.
  4. Organizarea vizitelor la spitale, penitenciare, cantine sociale pentru a discuta și pentru a asculta cererile și doleanțele săracilor.
  5. Lansarea proiectelor–pilot, pregătite de către comunitate sau grupuri de oameni, proiecte în care cei săraci să aibă un loc prioritar în contextul local.
  6. Cereți surselor media (presă, radio, televiziune) să le ofere cuvântul celor săraci în orele de vârf.

În perioada pregătirii celebrării primei Zile Mondiale a Săracilor ne putem reaminti de sfatul primit de apostolul Pavel de la Iacov, Petru și Ioan (Gal 2:10) „Ne-au spus numai să ne aducem aminte de cei săraci, si chiar așa am și căutat să fac”.

Michel Roy Mons, Secretar General                               Pierre Cibambo, Asistent ecleziastic

*traducere din limba engleză