Ce viitor pentru copiii cu nevoi speciale in Moldova?

Ce viitor pentru copiii cu nevoi speciale in Moldova?

De multe ori auzim de la diferite persoane întrebări de genul: ”oare în Moldova nu există consultații prenatale? Nu se fac investigații? Nu se pot preveni sarcinile și copii nedoriți? de ce trebuie să construim centre și să cheltuim banii statului, primăriei pentru acești copiii care și așa nu sunt utili?”. Și de câte ori noi înșine nu tindem să dăm dreptate acestor replici!

Să fim onești și să recunoaștem că prima reacție este de teamă și nedumerire. Poate chiar am vrea să le întoarcem spatele și să nu știm de ei. Totul până cînd acești copii devin ai noștri, ai mei sau ai tăi. Atunci cînd durerea ne lovește personal începem să deschidem inimile și să vedem dincolo de aparențe și stereotipuri. Începem să învățăm să privim lumea cu alți ochi, să vedem realitatea în alte culori, în alte senzații. Începem să înțelegem că dincolo de ”nevoile speciale” există talente, preocupări, dragoste și există sens. Acești copii ne învață întâi de toate să devenim mai creativi, mai atenți, mai deschiși, mai iubitori și mai toleranți.

Din fericire societatea moldovenească se preocupă de copii cu ”nevoi speciale” prin diferite programe și centre, iar copii nu mai sunt ținuți închiși în case, spitale și centre de plasament cu regim închis. Acești copii au azi posibilitatea de a merge la grădiniță și școală, a învăța o meserie și a deveni independenți în viața adultă.

Caritas Moldova a încercat prin programele sale de la început să ușureze viața copiilor și familiilor care se confruntă cu diferite forme de dezabilități prin programele de îngriji la domiciliu, centrul de reabilitare ”Luminița” din Sîngerei.

De doi ani Caritas Moldova a construit o relație specială de parteneriat cu Complexului Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” (http://www.disability-apei-orfeu.md/) care oferă o gamă largă de servicii copiilor și tinerilor cu ”nevoi speciale.” Din păcate clădirile grădiniței și școlii Complexului Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” sunt destul de avariate, blocând activitatea didactică și recuperativă.

Din aceste probleme s-a născut proiectul de reabilitare a celor opt blocuri ale grădiniței Complexului Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” de pe str. Macilor din Chișinău. Caritas Moldova a început prin sondarea terenului (geodezie și geologie) și clădirii pentru a putea stabili nevoile reale de reparație.

Ulterior expertizelor tehnice și elaborării proiectului de reparație au fost demarate lucrările de reabilitare la începutul lunii septembrie 2014, urmând ca noul an de învățământ 2015 – 2016 copiii să-l înceapă într-o grădiniță integral capital renovată și modernizată.

Datorită partenerilor noștri internaționali acest vis a fost posibil. Mulțumim pe această cale tuturor persoanelor și organizațiilor care s-au implicat activ:

  • Dl Philipp Elsaesser, consultant voluntar al organizației germane ”Senior Experten Service” (SES), www.ses-bonn.de.
  • Dna Monika Kleck de la organizația episcopilor catolici germani ”Renovabis”, www.renovabis.de
  • Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. www.bmz.de.
  • Ambasada Germană la Chișinău.
  • Consiliul municipal Chișinău.
  • Direcția generală educație, tineret și sport al Consiliului Municipal Chișinău.

logo reparatie orfeu

Recent Dl Philipp Elsaesser și dna Monika Kleck au vizita Moldova și Complex Pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu” pentru a vedea la ce etapă se află reconstrucția grădiniței. Cu această ocazie ei și-au exprimat speranță ca după terminarea lucrărilor de reabilitare Centrul ”Orfeu” să devină pentru toată Moldova un model de integrare socială a copiilor cu ”nevoi speciale” și de susținere a familiilor acestora.

Mai avem multe de făcut la acest capitol, cum ar fi incluziunea lor în școlile ”normale” și la locurile de muncă, dar primii pași au fost deja făcuți.

Mulțumim celor care au stat la începuturile acestor pași și ne susțin pe parcurs. Fiți și dumneavoastră alături de noi.

Reparatia gradinitei Orfeu