Forum Consultativ “Caritas Europa”

În perioada 6-7 Octombrie, la Bruxelles, a avut loc forumul consultativ “Caritas Europa”, la care au participat reprezentanții mai multor țări: Belgia, Italia, Spania, Germania, Austria, Luxemburg, Franța, Republica Cehă, Suedia, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Georgia, Armenia. Republica Moldova a fost reprezentată de către directorul “Caritas Moldova”, Andrei Bolocan. Forumul consultativ s-a desfășurat sub motto-ul: 

„Uniți prin Fraternitate pentru Solidaritate în cadrul Europei”

Cu un mesaj de salut, a deschis acest forum Președintele “Caritas Europa” Mons. Luc Van Looy, subliniind în discursul său: „Noi, într-un fel sau altul suntem în contact permanent cu sărăcia. Avem de-a face cu oameni care sunt goi și suferă de foame, sunt însetați, sunt deținuții propriilor lor închisori sau a unor situații pe care nu ei le-au creat. Însă noi, Caritas Europa, nu ne putem opri la cele obținute până acum. Noi știm că creștinismul a stat la baza formării Europei, prin urmare vrem să facem referință la Sfânta Evanghelie. Bunul Samaritean ne arată calea:

  1. A avut milă de omul care se afla la marginea drumului
  2. Bunul Samaritean i-a legat rănile și i-a turnat untdelemn și vin
  3. El a îndrumat omul către ajutorul social și i-a îndemnat și pe alții să-i acorde ajutor
  4. După ceva timp, bunul samaritean s-a întors pentru a evalua situația și pentru a plăti cheltuielile”

Activitatea forumului s-a desfășurat în 7 grupuri de muncă: Comuniune și participare; Activități umanitare; Protecție Instituțională; Migrația; Dezvoltare organizațională; Incluziune Socială; Obiectivele dezvoltării durabile; Fiecare grup de lucru a prezentat un plan concret de acțiuni și recomandări către Comitetul executiv al “Caritas Europa”.

La încheierea forumului, Secretarul general “Caritas Europa”, Jorge Nuno Mayer și-a exprimat speranța că în munca noastră vom folosi metodele și cele 4 principii ale Papei Francisc:

1. Întregul este mult mai important decât o parte din el;
2.Unitatea este mai puternică într-un conflict. Avem nevoie de discuții. Noi nu putem pune un conflict în interiorul nostru;
3. Realitatea este mai puternică decât ideea;
4. Timpul este mult mai important decât spațiul;