Sărăcia extremă este o violare a drepturilor omului

Eradicarea sărăciei extreme nu este doar o datorie morală, dar este și o obligație legală

Caritas promovează manualul pentru eradicarea sărăciei extreme.

Papa Francisc a scris în enciclica sa, Laudato Si, "Pentru țările sărace, prioritar trebuie să fie eliminarea sărăciei extreme și promovarea dezvoltării sociale a oamenilor."

Caritas combate sărăcia în multiplele sale forme în întreaga lume, sprijin material și mai ales spiritual oamenii, dar, de asemenea pledează pentru a schimba sistemele nedrepte care mențin oamenii în sărăcie.

Organizația Franciscani International si ADT Quart Monde au produs un document numit "Să facem ca drepturile omului să lucreze în folosul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă: un manual pentru implementarea principiilor directoare ale ONU cu privire la sărăcia extremă și a drepturilor omului", document promovat de către Caritas Internationalis pentru a fi utilizat de către colaboratori și organizații membre pentru a eradica sărăcia extremă la toate nivelurile.

Manualul traduce limbajul juridic al principiilor directoare ale Națiunilor Unite privind sărăcia extremă și a drepturilor omului și le face mai accesibile pentru un public mai larg, astfel aceste orientări de politică globală pot ajunge la nivel local și să dea oamenilor instrumente practice pentru a revendica și pentru a accesa drepturile omului (de ex. la locuință adecvată, hrană, educație, acces la serviciile de sănătate și servicii juridice, doar pentru a menționa câteva). Manualul poate fi folosit de către lucrătorii sociali, profesori, juriști, instituții religioase, factori de decizie sau oricine care lucrează cu persoanele care trăiesc în sărăcie pentru a se asigura că politicile publice ajung la cele mai vulnerabili și marginalizași din societate.

Prefața la documentul din 2012 spune: "Într-o lume caracterizată de un nivel fără precedent de dezvoltare economică, tehnologică și financiară, faptul că milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă este un ultraj moral. Prezentele Principii directoare au ca premisă să exprime că eradicarea sărăciei extreme nu este doar o datorie morală, ci, de asemenea, o obligație legală în conformitate cu dreptul internațional existent asupra drepturilor omului".

Limbajul manualului este mai simplă decât principiile inițiale și oferă acțiuni concrete, astfel încât oamenii care suferă de sărăcie extremă au acces mai mare la drepturile lor, fie că sunt economice, sociale, culturale sau civile și politice. Noi vedem manualul ca fiind un instrument util pentru lucrătorii sociali Caritas care au contact cu autoritățile locale sau naționale pentru a asigura participarea și a face incluziunea mai eficientă a persoanelor care trăiesc în sărăcie, precum și în procesele de luare a deciziilor în cadrul politicilor.

Manualul folosește o abordare bazată pe drepturi și își propune să-i întărească pe oamenii care trăiesc în sărăcie extremă. Persoanele sărace ar putea să nu își cunoască drepturile sau cum să le acceseze din cauza lipsei de informații, lipsa contactului cu oamenii potriviți, educație slabă sau pur și simplu pentru că nu au internet.

Principiile directoare oferă consiliere pentru lucrătorii sociali cu privire la modul de a înțelege mai bine consecințele sărăciei extreme în ceea ce privește drepturile omului pentru persoanele care trăiesc în aceste condiții. Prin propunerea de acțiuni concrete pentru oameni de a revendica drepturile lor și, astfel, promovarea acestora ca agenți activi ai propriei schimbări la nivel local ca să devină o acțiune colectivă pentru a modifica structurile nedrepte.

Manualul poate fi accesat în spaniolă, franceză și engleză aici.

articol preluat de pe www.caritas.org