Caritas Moldova pentru Familie – Adunarea Generală 2014

Statutul Caritas Moldova (art. 3.8 a) cere ca o dată pe an să fie organizată Adunarea Generală pentru a pune împreună toate preocupările, pentru a evalua succesele şi insuccesele şi pentru a dezvolta strategia de lucru a organizaţiei.

Logou Conferinta

Anul acesta Adunarea Generală Caritas Moldova a fost pusă sub semnul Familiei – temă importantă pentru Caritas Moldova, care a organizat pe 15 mai 2014 o conferința internațională pe aceasta tema, dar si pentru Biserica Universală, care va avea in octombrie Sinodul Episcopilor la același subiect.

În ultimii 20 de ani Biserica Catolică din Moldova și-a manifestat grija față de familii prin toate activitățile desfășurate. În special prin programele sociale ale diferitor organizații și structuri create de Biserică sau inspirate de Învățătura sa Socială.

În cuvântul său de salut, Episcopul Anton Coșa a spus: ”Noi, ca şi Biserică locală, ar trebui să ne întrebăm şi despre condiția familiei moldovenești şi cred că o anumită dezbatere poate avea loc chiar acum la această adunare generală, ceea ce ne va ajuta într-un fel să ne concretizăm un program pastoral, care să țină cont şi de ceea ce vorbim noi aici.

De fapt familia reprezintă pentru Biserica noastră locală un obiectiv important de la începuturile fondării sale, iar acum câțiva ani urmă a constituit chiar tema unui întreg program pastoral. Cu atât mai mult ne pare importantă această temă în zilele noastre, când date oficiale publicate recent arată că Moldova ocupă primul loc în lume cât privește divorțurile anuale. În acest sens mă întreb şi vă întreb pe toţi cei prezenţi în sală: de ce este atât de labilă familia moldovenească?Şi care sunt consecințele acestei situații de instabilitate a familiei?

Vorbind de situația familie la această Adunare Generală, se impune de la sine următoarea întrebare: care ar putea fi rolul Caritas-ului în susținerea familiei? Căutând să răspundem la această chestiune, atrag atenția, că nu putem reduce angajarea noastră caritativă doar la un simplu existențialism specific birourilor sociale ale ministerelor sau a primăriilor noastre.”

Misiunea Religioasă Catolică Caritas Moldova, Departamentul Social al Bisericii Catolice din Moldova, lucrează la reducerea riscului social pentru familiile ce nu pot depăși situațiile dificile din cauza factorilor de natură economică, socială, psihologică sau morală prin intermediului diferitor programe de asistență imediată și de lungă durată, în dependență de necesitate.

Familia este un tot întreg, compusă din mai multe generații – copii, adulți, bătrâni, care trebuie să se susțină reciproc și să ducă mai departe valori. În cadrul întrunirii colaboratorii din Biroul Național și Filiale au fost prezentat rezultatele activității conform direcțiilor de activitate:

  1. Dezvoltarea comunitară
  2. Asistența și Îngrijirea Medicală a păturilor vulnerabile
  3. Asistența Socială a păturilor vulnerabile
  4. Educație, Prevenire și Tineret
  5. Prevenirea și intervenția în situații de urgență
  6. Îmbinate cu dezvoltarea organizațională si advocacy

Cu o mare bucurie am salutat la aceste eveniment anual partenerii noștri din regiuni – dna Iulia Dan, Directoarea Școlii din s. Chircăiești, r-ul Căușeni unde a fost implementat proiectul ”Alegeri sănătoase pentru tineri”, dl Mircea Cherdivară, Director Școala Profesională din Râșcani cu proiectul ”Reabilitarea Laboratoarelor”, precum și beneficiari din programele de îngrijiri la domiciliu, a fondului de urgență, care și-au împărtășit opiniile referitor la programele Caritas Moldova, au mulțumit finanțatorilor care au făcut această muncă posibilă și și-au exprimat speranță că asistarea persoanelor în nevoie va continua.

Adunarea Generală este un prilej de a face o pauză, a reflecta la cele realizate, de exemplu elaborarea și integrarea în muncă noastră a ”Politicii Caritas Moldova pentru protecția copiilor”, sau a campaniilor de colectare de fonduri ”Lumânarea Credinței” și ”Masa Bucuriei”, despre ajutorul de urgență acordat din propriile fonduri Caritas Moldova, a tinerilor care au primit instruire sau a bătrânilor, care au beneficiat de îngrijiri la domiciliu, etc.

Dar este și un prilej de a privi în viitor și de a face planuri. Cu siguranță anul 2015 va fi un an important și plin de noi realizări, dar și unul în care Caritas Moldova va sărbători 20 de ani de activitate. La mulți ani Caritas Moldova și la multe realizări frumoase prin intermediul multor proiecte, care vor susține soliditatea şi inviolabilitatea familiei!

Fotografii de Caritas Moldova Victoria Resetnic