Mai mult de 150 de șefi de stat și de guvern se intalnesc in aceste zile la Paris pentru ceea de-a 21 conferința ONU privind schimbările climatice, menita să semneze un acord istoric împotriva consecințelor încălzirii globale devenite din ce in ce mai ingrijoratoare.
Doi pantofi negri aparținând Papei Francisc s-au alăturat miilor de protestatari din Paris duminică, ca parte a campaniei globală înainte de summit-ul ONU. http://en.radiovaticana.va/news/2015/11/29/popes_shoes_join_global_climate_action_ahead_of_paris_talks/1190715
Amintim ca pe 18 iunie 2015 a fost publicata a doua enciclica a Papei Francis, dedicata problemelor de ecologie și protecție a mediului – Laudati Si.
In contextul summitului ONU, Comunitatea Internationala CARITAS a adresat guvernelor tarilor membre un apel pentru a sublinia atat ingrijorarea fata de schimbarile climatice si consecintele acestora, cat si urgenta cu care se impun deciziile si actiunile concrete. Cei mai afectati de schimbarile climatice raman persoanele sarace si aflate la limita existentei. http://www.caritas.eu/blog/how-climate-change-impacts-peoples-fundamental-rights
Caritas Moldova a inaintat Presedintelui Republicii Modova, Primului-Ministru si Parlamentului Republicii Moldova urmatorul demers:
Recomandări Conferinta Climatica_rom
Tema: Recomandările Caritas Moldova pentru participanții la cea dea XXI-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, 30 noiembrie – 11 decembrie 2015, Paris, Franța.
Stimate Domnule Președinte,
Stimate Domnule Președinte al Parlamentului,
Stimate Domnule Prim-ministru,
Având în vedere procesele politice care au loc la nivel internațional cu privire la soluționarea problemelor cauzate de schimbările climatice globale, în luna decembrie a acestui an, la Paris, se va desfășura Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, în care, sperăm, vor fi implicați activ și reprezentanții țări noastre.
În acest sens, dorim să vă atragem atenția asupra unor aspecte importante.
În primul rând, inițiativa noastră este legată de conținutul și apelul Sfântului Părinte Papa Francisc exprimat în recenta enciclică «Laudato Sí». Fiind parte componentă a confederațiunii mondiale Caritas Internationalis, noi recunoaștem importanța și necesitatea atitudinii oneste față de ecologie și, împreună cu Papa Francis, îndemnăm liderii internaționali la responsabilitate morală.
Astfel, vă recomandăm Domniilor Voastre și delegației care va reprezenta țara noastră la cea dea XXI-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP21), să analizați următoarele aspecte:
• “Avem nevoie de un cadru legal care stabilește limite clare și protejează ecosistemele; în caz contrar, noile structuri ale puterii, fondate pe paradigma tehnico-economică, pot suprima nu numai politicile noastre economice și sociale, dar, de asemenea, libertatea și justiția”. Laudato Sí, 53.
Noi apelăm la adoptarea unui Acord global cu privire la Schimbările Climatice, care ar avea un caracter juridic obligatoriu pentru toate țările în beneficiul generațiilor prezente și viitoare, care va avea efecte concrete și benefice pentru populație, în special pentru cei mai săraci și mai vulnerabili, care nu sunt responsabili pentru aceste schimbările climatice. Pentru a atinge obiectivele stabilite, acest Acord ar trebui să includă și anumite obligațiuni privind efectuarea unei analize și evaluări la fiecare cinci ani.
• “Când vorbim de ”mediu înconjurător”, noi subînțelegem de fapt, relația existentă între natură și societate care trăiește în ea. Natura nu poate fi considerată ca fiind ceva separat de noi (…) Strategiile soluționării problemelor în cauză necesită o abordare complexă privind combaterea sărăciei, restabilirea demnității celor marginalizați și protejarea naturii.” Laudato Sí, 139.
În perspectiva unei ecologii integre și coerente, primite prin prisma binelui comun și a preocupării prioritare pentru cei mai săraci, soluționarea problemelor legate de schimbările climatice sunt esențiale în eradicarea sărăciei, foametei și malnutriției. În acest sens, noul Acord privind Schimbările Climatice trebuie să fie bazat pe principiul respectării drepturilor omului. Drepturile omului recunoscute la nivel internațional, reflectă, în mod natural, demnitatea umană inerentă care trebuie să fie respectată și protejată; toate deciziile, legate de schimbările climatice, trebuie să presupună în esență promovarea și împlinirea demnității umane. Pentru a asigura accesul tuturor persoanelor la o alimentație adecvată, în orice moment, noul Acord trebuie să recunoască importanța și necesitatea asigurării securității alimentare pentru toți. În acest scop, nu este suficientă doar mențiunea formală a necesității ”producerii alimentelor”.
• ”Țările dezvoltate au obligația morală de contribui la achitarea datoriilor (ecologice), sprijinind țările cele mai sărace și încurajând politicile lor sociale și programele de dezvoltare durabilă. Cele mai sărace regiuni și țări nu sunt în măsură să asigure implementarea noilor modele, în scopul reducerii impactului negativ asupra mediului și nu dispun de mijloace necesare pentru dezvoltarea proceselor importante (…) În cadrul problemelor cauzate de schimbările climatice, responsabilitatea este diferențiată”. Laudato Sí, 52.
Pentru ca acest angajament să fie eficace și de încredere este necesar să fie prevăzută o finanțare adecvată. Pentru țările dezvoltate industrial aceasta înseamnă angajamentul de a participa în mod decisiv la crearea unei fundații (Green Climate Fund), cu un buget necesar în mărime de 100 de miliarde de dolari SUA, ce poate fi suplinit anual. Aceste surse financiare trebuie să fie alocate în marea sa parte din fonduri publice; 50 la sută din aceste fonduri publice ar trebui să fie alocate comunităților, care deja suferă de schimbările climatice, în special micilor gospodării. Finanțarea proiectelor legate de problemele climatice ar trebui să fie direcționată către dezvoltarea ecologică și socială durabilă; de exemplu, prin extinderea oportunităților agro-ecologiei și prin utilizarea tehnologiilor curate. Este necesar de a sprijini țările în curs de dezvoltare în procesele legate de integrarea aspectelor climatice direct în procesul de planificare economică și dezvoltare.
• ”Cunoaștem că tehnologia bazată pe utilizarea combustibililor fosili cu un grad ridicat de poluare – în principal cărbune, precum și petrol, și, într-o măsură mai mică, de gaz – ar trebui să fie înlocuite treptat (…) Reducerea emisiilor poluante necesită onestitate, curaj și responsabilitate, în primul rând, din partea acelor țări care poluează cel mai tare și cel mai mult mediul înconjurător”. Laudato Sí, 165, 169.
A venit timpul să construim noi modele de dezvoltare și să adoptăm un nou stil de viață pentru a combate încălzirea globala și a salva oamenii de sărăcie. O importanță crucială pentru aceasta are sfârșitul erei combustibililor fosili prin reducerea treptată a emisiilor de gaze poluante și înlocuirea combustibililor fosili cu energia din surse regenerabile, accesibilă tuturor, în proporție de 100%.
Papa Francis cheamă pe toți oamenii, mai ales pe cei care au puterea corespunzătoare și răspunderea adecvată la o ”convertire ecologică”, care ar trebui să se facă la nivel individual, social și politic. Prin acest apel către Domniile Voastre, dorim ca participarea Republicii Moldova la viitoarea Conferință privind schimbările climatice de la Paris, să fie una conștientă, sinceră, deschisă la dialog curajos cu partenerii, în special cu cei care poartă o mare responsabilitate pentru reglementarea acestor procese; pentru ca delegația și oficiali guvernamentali nu doar să inspire participanții la adoptarea unor decizii concrete în beneficiul tuturor, în special celor mai sărace regiuni ale Pământului, dar, de asemenea, să manifeste o atitudine similară față de aceste probleme și în procesul de soluționare a problemelor concrete din țara noastră.
Vă mulțumim anticipat pentru sprijinul Domniilor Voastre și vă asigurăm în disponibilitatea noastră de a prezenta celor cointeresași informației detaliate cu privire la propunerile Caritas Internationalis privind probleme legate de schimbările climatice, ce urmează a fi discutate de către participanți la a cea dea XXI-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice.
Pace și bucurie!
Diacon Edgar Vulpe
Președinte Caritas Moldova