Mărțișorul – simbolul primăverii

thMărțișorul este tradiționala celebrare a începutului primăverii, pe 1 martie. Numele zilei (Mărțișor) este diminutivul cuvântului martie și înseamnă ceva de genul “mic” sau “dragă martie”.
Mărțișorul este simbolul primăverii. Începuturile sale sunt încă un mister, dar, de obicei, se spune că își are originea în Roma antică, pentru că Anul Nou era sărbătorit pe 1 martie (Martius), luna zeului războiului Marte. El a avut un rol dublu: apărător al agriculturii și al războiului, astfel încât celebrarea însemna renașterea naturii. Dualitatea simbolurilor este păstrată în culorile Mărțișorului: alb și roșu, ceea ce înseamnă pace și război (ar putea simboliza, de asemenea, iarna și primăvara).
Mărțișoare poate fi din fire răsucite sau țesute, dar de multe ori este atașat un medalion mic sau o monedă, oferind amuletei un caracter individual. În unele cazuri, medalionul sau piesa decorativă a Mărțișorului poate eclipsa firele roșu – și – alb , care sunt parte integrantă din piesă . Acest medalion poate lua forma unei flori, scoici, buburuze, inimi sau orice altă formă preferată de persoana care confecționează Mărțișorul.

În mod tradițional, Mărțișoarele sunt purtate o anumită perioadă de timp. În unele regiuni, ele sunt purtate primele 12 zile ale lunii martie, în altele, sunt purtate până la sfârșitul lunii martie sau primul semn al primăverii. Dar odată purtat ar trebui să fie transferat pe un copac înflorit ca o modalitate de a marca începutul primăverii.

Se crede că cel care poartă șirul de roșu și alb va fi puternic și sănătos tot anul următor.

Preluat de pe http://triptomoldova.wordpress.com/2013/03/01/martisor/