Într-un sătuc mic, pe o muchie de deal la marginea pădurii stă o casă, iar pe prispa ei 6 copii cu ochii ca cireșele, stau și așteaptă… pe 7 decembrie am reușit să trecem și noi pe acolo, să aducem speranță și zâmbete pe fața lor.
Limitați la accesul la învățământ și servicii medicale de calitate, aceștia parcurg 7 km pentru a putea a frecventa orele și a primi servicii de îngrijire de care au nevoie. Ceea ce îi unește și-i face să se simtă iubiți este mama care îi petrece și îi întâlnește cu dragoste zilnic în pragul casei vechi, ce-i drept cu sobă defectă, pereții reci și plini cu mucegai, fără bloc sanitar, canalizare, ceea ce le-ar fi putut ușura existența.
Olesea: sunt mamă a șase copii, primii trei copii sunt de la prima căsătorie. Tatăl lor a murit fiind cuprins de boală, iar eu am rămas singură să înfrunt greutățile. L-am întâlnit pe Sergiu, îi era milă de mine și de copii, încerca în diverse moduri să ne ajute. Cu timpul am început să trăim împreună și avem încă trei copii împreună. Eu personal am crescut fără mamă, ne-a părăsit pe mine și pe cele două surori, știu din propria experiență ce înseamnă să te confrunți cu greutăți când ești privat de mângâierea și dragostea de mamă. Sergiu lucra în satul vecin la o fabrică de mezeluri, dar stăpânul întreprinderii a murit și întreprinderea s-a închis. În satul nostru nu sunt locuri de muncă, doar sezonier pe câmp.
Satul nostru nu are transport, nu are școală, nu are grădiniță. Este foarte greu. Pentru întreținerea copiilor primesc indemnizație socială, dar acești bani cu greu ne ajung ca să-i îmbrăcăm, încălțăm, să ne hrănim, să plătim serviciile comunale. Avem nevoie urgentă să instalăm o ușă la intrare pentru că casă este deschisă și expusă la frig. Unul dintre copii s-a îmbolnăvit de gripă, care a dat complicație la ureche. Nu am avut bani să merg cu el la doctor. Îl tratam acasă dar fără efect, am mers la doctor în Chișinău unde s-a adeverit că este prea târziu, a pierdut auzul la o ureche, iar cu a doua aude 50%. Am trecut toți specialiștii și pe 3 noiembrie i-au pus un aparat auditiv. De vină este curentul și frigul…
Mulțumim pentru ajutorul și bunătatea voastră. Să vă dea Domnul vouă și celor apropiați sănătate, pace și înțelegere. Cu recunoștință vă transmitem mulțumiri din partea întregii familii.
Luând în considerație situația de urgență maximă în care se afla familia, Fundația de Binefacere Caritas Moldova cu susținerea financiară a donatorilor a cumpărat și instalat ușa de la intrare, care lipsea și intrarea era acoperită doar cu o plapumă iar cei șase copii erau mereu predispuși la îmbolnăvire. De asemenea am venit cu daruri pentru acești copii: produse alimentare și de igienă, hăinuțe și desigur mult așteptatele jucării și dulciuri.
Darurile au fost oferite de donatorul Dominik Visintainer (Austria) care a decis împreună cu un prieten al său să dăruiască feeria sărbătorilor de iarnă unor copii dintr-o familie social vulnerabila și printr-o scrisoare s-a adresat fundației noastre pentru ai ajuta și susține în realizarea acestui act de binefacere.
Au pus accent pe cele mai necesare lucruri, fără de care viața lor zilnic se transformă într-o dramă.
Caritas Moldova: Este prima acțiune de binefacere în care v-ați implicat?
Dominik Visintainer: Am mai făcut unele acțiuni de binefacere în trecut, dar în mare parte lucruri minore, precum donații bănești lunare către o organizație de binefacere din Cambodgia, însă nu i-am vizitat niciodată…
Caritas Moldova: Ce vă motivează să donați / să vă implicați într-o cauză?
Dominik Visintainer: Motivația mea? Cred că în primul rând are ceva cu personalitatea mea, pentru că îmi place pur și simplu să ajut alți oameni, asta îmi oferă un fel de satisfacție și de asemenea acest lucru mă face să mă simt fericit. Pe de altă parte, motivația mea a crescut prin vizitele mele în diferite țări sărace. Prin aceste călătorii m-am justificat văzând foarte multă sărăciei, iar asta m-a făcut să i-au decizia de a face caritate.
Caritas Moldova: Cu ce impresii ați rămas despre Moldova și despre familia pe care ați vizitat-o?
Dominik Visintainer: Sunt foarte bucuros că am ales să vin în Moldova, pentru că am avut o experiență pozitivă în țara noastră. Am întâlnit oameni drăguți, ca voi cei la Caritas, am văzut câteva locuri din centru orașului Chișinău și desigur am văzut oameni, în special pe cei din localitățile rurale – care cu adevărat încearcă să supraviețuiască greutăților. Sunt foarte bucuros că am avut ocazia să pot ajuta una dintre aceste familii, vizitându-i și aducându-le lucruri extrem de necesare… văzând fețele fericite a copiilor când primeau acele jucării mi-au fost de ajuns ca să înțeleg că acest efort – merită! Toată familia era atât de recunoscătoare, iar eu am simțit imediat că am făcut o decizie corectă ajutându-i!
Cum poți să faci un act de caritate?
Sunt mai multe posibilități de a face un act de binefacere:
- Puteți dona online, prin intermediul site-lui unde aveți posibilitatea să alegeți cauză pentru care doriți să donați.
- Puteți dona prin intermediul terminalelor de plată Run Pay şi Netto Pro, le puteți găsi în diverse magazine sau supermarketuri din Republica Moldova.
- Prin contract încheiat cu donatorul.