Astăzi, la 25 de ani de la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de când a declarat ziua de 17 octombrie „Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei”, Caritas Europa cere țărilor europene să-și ia în serios angajamentul de a realiza Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (SDG) 1: Eradicarea Sărăciei. În special, Caritas Europa solicită să se instituie sisteme adecvate de protecție socială și măsuri care să acopere toată lumea, în special cele mai vulnerabile categorii (punctul 3 al obiectivului 1).
De la criza financiară și economică din 2008, s-au înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește reducerea șomajului, dar cu un preț prea mare. Politicile de austeritate plasează salariile sub presiune, iar astăzi numărul săracilor care lucrează este mai mare decât înaintea crizei. Ocuparea forței de muncă este o cale de ieșire din sărăcie, dar numai dacă există locuri de muncă pentru toată lumea și la un salariu decent.
Așa cum explică un tânăr profesionist care se bazează pe ajutorul lui Caritas Malta pentru a-și acoperi nevoile de bază: “Viața în Malta pare a fi ca și cum ați trăi în paradis. Acest lucru poate fi valabil pentru turiștii care vin și vizitează insula. Din păcate, pentru persoanele cu venituri mici este o luptă, deoarece nu se poate planifica viitorul. Eu personal nu pot să economisesc bani până la sfârșitul lunii, deoarece salariul meu este foarte scăzut și este destul de greu pentru a trăi decent. 3/4 din salariul meu este dedicat plății chiriei și a facturilor la energie electrică. Aceasta este mai degrabă o luptă pentru mine, deoarece rar am posibilitatea să mă alimentez cu mâncare bună și nu am nici o viață socială, deoarece nu îmi pot permite financiar să ies cu prietenii mei”.
Cu toate acestea, ocuparea forței de muncă în sine nu va eradica sărăcia. De asemenea, avem nevoie de sisteme de protecție socială mai bune și politici orientate spre familie. Este timpul ca șefii de guvern să manifeste o conducere politică și să pună în aplicare instrumentele juridice disponibile și resursele financiare. Prin urmare, Caritas Europa invită țările europene să accepte toate prevederile Cartei sociale europene revizuite și mecanismele sale de monitorizare și să implementeze în consecință politici pentru a atinge SDG 1 și obiectivele sale până în 2030.
“Conducătorii noștri trebuie să se asigure că nimeni nu este lăsat sub pragul sărăciei. Acest lucru se poate face dacă aceștea pun în practică modele sociale corecte și durabile care mențin politicile familiale în centru, oferă piețe de muncă incluzive și asigură accesul la sisteme adecvate de protecție socială pentru toți. Acesta este cu siguranță modelul pe care îl caracterizează Caritas “, a declarat Jorge Nuño Mayer, Secretar General al Caritas Europa.
Societatea Republicii Moldova este supusă unei eroziuni din ce în ce mai ample, care generează apariția unor categorii sociale vulnerabile. Această vulnerabilitate se înscrie pe o axă având la un capăt supraviețuirea la limita nivelului de trai, iar la celălalt capăt – excluderea socială. În Republica Moldova, mii de persoane adulte trăiesc în stradă, dintre care cei mai mulți se află în Chișinău.
În ultimul timp, în Republica Moldova crește numărul persoanelor fără adăpost. Cauzele sunt diverse, unii sunt deposedați ilegal de locuințe, alții suferă de patima alcoolului sau sunt dependenți de droguri și au ajuns în stradă. Mai pot fi enumerate și alte motive, cert este că pe timp de iarnă mulți dintre ei decedează prematur din cauza frigului, a lipsei de hrană sau sunt răpuși de boli.
Caritas Moldova, prin intermediul Parohiei Romano-catolice “Preasfânta Inimă a lui Isus” din comuna Stăuceni a creat un serviciu specializat pentru persoanele aflate în situații dificile „Căminului de Noapte pentru persoane fără adăpost “Sfântul Ștefan”, care oferă o șansă celor care au rămas în stradă să-și schimbe viața.
Grija față de persoana în sărăcie extremă este o prioritate a Fundației de Binefacere Caritas în Moldova.
Împreună putem schimba destinul unei persoane aflate în dificultate, care din diverse motive se simte neputincios de a găsi un adăpost, a scăpa de vicii, sau a găsi de lucru. Împreună putem să lăsăm amprenta noastră, să oferim un adăpost și sprijin în reintegrare, oferindu-i acces la o viață decentă, de care este demnă.
Pune-ți amprenta pentru a schimba destine: DONEAZĂ