Ziua Mondială a Săracilor în Republica Moldova

În aceste zile în Caritas-urile locale din cadrul Fundației de Binefacere Caritas Moldova se organizează acțiuni de binefacere pentru celebrarea festivă a primei Zile Mondiale a Săracilor care în anul acesta a avut loc duminică, la 19 noiembrie.

Încă din anul trecut, după încheierea Jubileului Milostivirii, Papa Francisc a venit cu inițiativa de a organiza o anumită zi dedicată anume săracilor, pentru a le acorda mai multă atenție, pentru a le veni în ajutor celor care sunt la limita sărăciei. Noi nu avem dreptul să trecem indiferenți pe lângă ei.

Papa ne amintește că trebuie să vedem în fiecare sărac pe Cristos. Nu putem să zicem că iubim pe Dumnezeu, dacă desconsiderăm măcar pe unul din acești marginalizați ai societății. Săracul trebuie privit în ansamblu, ca un om cu suflet. Nu e suficient să-i dai doar o bucată de pâine, când inima lui continuă să sufere. Sărăcia trebuie privită multilateral și trebuie eradicată fundamental.

Print

La îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, Fundația de Binefacere Caritas Moldova cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău și prin intermediul Caritas-urilor parohiale locale, organizează un șir de acțiuni de solidarizare. În contextul celebrării acestui eveniment, parohiile locale au informat enoriașii despre inițiativa Papei Francisc și au fost organizate diverse acțiuni la nivel local:

  1. Diseminarea „Mesajului Papei Francisc cu ocazia „Zilei Mondiale a Săracilor” în toate comunitățile creștine;
  2. Celebrarea Sfintelor Liturghii cu ocazia „Zilei Mondiale a Săracilor”, pentru a ne ruga împreună pentru cei săraci;
  3. Organizarea acțiunilor de caritate – colectarea și distribuirea produselor alimentare, haine, medicamente, și lucrurilor de primă necesitate pentru persoanele aflate în sărăcie;
  4. Vizitarea bătrânilor și bolnavilor țintuiți la pat;
Menționăm câteva dintre activitățile organizate de Caritas-urile locale în parteneriat cu parohiile romano-catolice din comunitate pentru celebrarea Zilei Mondiale a Săracilor:

„Cei săraci nu sunt doar o șansă să-L servim pe Cristos. Ei ne oferă oportunitatea să ieșim din zona noastră de confort și să conștientizăm faptul că sărăcia este o valoare în sine.”

Încă de la Ziua Internațională a Vârstnicilor de anul acesta, Caritas Chișinău împreună cu parohia Sf. Anton de Padova din satul Crețoaia a decis să ajute săracii din localitate. Vezi: (https://old.caritas.md/caritas-moldova-si-parohia-romano-catolica-sf-anton-de-padova-din-s-cretoaia-au-pus-in-plan-o-actiune-de-ajutorare-a-persoanelor-in-etate-de-ziua-internationala-a-varstnicilor/). Vizitând pe la casele lor pe cei nevoiași și aducând bucuria acelei sărbători, atunci am ajuns și la dna Mezia, a cărei istorie nu ne-a lăsat indiferenți. Aici este de subliniat faptul că iarna trecută ea rămăsese pe drumuri. Desculță mergea prin sat de la casă la casă și cerșea ceva de mâncat. De ani de zile așa supraviețuia. În final, picioarele i-au degerat și au fost amputate. Fratele ei i-a oferit o cameră, însă fiindcă lucrează din noapte în noapte, nu are timp și putință să-i ofere îngrijirea necesară.

Recent, când am vizitat-o, am găsit-o în condiții greu de imaginat. Este țintuită la pat și are nevoie de îngrijire permanentă, în special de ajutor pentru menținerea igienei personale. Este necesar ca cineva să îi ofere mâncare la timp, să-i facă cald. Deși suntem deja luna noiembrie, dna Mezia se afla într-o încăperea în care nu este sobă și era foarte frig, pentru că are doua ferestre prin care sufla vântul, iar geamurile erau crăpate… Pentru a o ajuta anume cu ce are nevoie, noi i-am adus o saltea lavabilă, un încălzitor electric, un scaun cu WC mobil, produse alimentare, haine de schimb, produse igienice. Împreună cu sora Tonea, i-am schimbat albiturile și am făcut curat în camera ei. De asemenea, am schimbat geamurile crăpate și am acoperit ferestrele cu polietilena.

„Participarea noastră personală în acest caz concret, ne-a făcut pe fiecare dintre noi să înțelegem ce înseamnă sărăcia și adevărata neputința, ne-a făcut să fim mai sensibili. ”

Săptămâna aceasta, am mers în vizită și la o tânără familie din satul Văsieni. Am fost înștiințați de un consătean, care ne-a povestit de starea grea cu care se confruntă o familiei cu 5 copii. Trăiesc cu toții în chirie într-o casă bătrânească cu o odaie. Se descurcă cum pot, doar din ajutorul social care, desigur, este insuficient. Tatăl copiilor, muncește în sat ocazional.

Erau recunoscători de ajutorul pe care l-am putut aduce, din donațiile primite de la oameni cu sufletul mare care au oferit din puținul lor: diferite bunuri, haine or chiar bani. Datorită acestor donații a fost posibil să aducem pentru acești copilași hăinuțe, jucării, scutece, produse alimentare, inclusiv dulciuri și o mașină de spălat care să ajute la gospodărie.

Duminică 19 noiembrie, la Parohia romano-catolică „Providența Divină” din Chișinău enoriașii s-au întâlnit pentru a se ruga pentru cei săraci și pentru a medita asupra îndemnului Papei Francisc.

De asemenea, cu sprijinul Fundației De Binefacere Caritas Moldova au fost pregătite și distribuite pentru persoanele nevoiașe 35 de pachete cu produse alimentare.

”Binecuvântate sunt brațele deschise care nu cer nimic în schimb, fără nici un ”doar” sau ”poate”: acestea sunt brațele care cheamă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra fraților și surorilor.”

La Centrul Medico-Social al Caritas-ului din acest sat din raionul Glodeni, împreună cu activiștii de la Parohia Romano-Catolică Regina Sf. Rozariu a fost demarată acțiunea de binefacere „Ajută-ți aproapele”.  În sprijinul acestei inițiative a venit Casa Poloneză din Stârcea care a pregătit și a oferit 75 de pachete alimentare ce au fost distribuite pacienților imobilizați la pat.

”Binecuvântate sunt mâinile care răzbat dincolo de barierele culturale, religioase și de naționalitate și toarnă balsamul consolării peste rănile umanității”

Voluntarii de la Parohia romano-catolică Sf. Iosif din localitate, de Ziua Mondială a Săracilor au organizat activități la „Centrul de Zi pentru Copiii” și la „Centrul de Zi pentru Bătrâni”. Celebrările au început cu rugăciuni pentru sănătatea și bunăstarea în special a copiilor invalizi. La aceste rugăciuni au participat și părinții lor. Iar la Centrul Caritas-ului din Râbnița, la o întâlnire cu săracii, au fost organizate și activități distractive pentru a ridica buna dispoziție a tuturor celor prezenți. 20 de copii din familii social vulnerabile au primit pachete cu rechizite școlare. La serbarea Zilei Mondiale a Săracilor a fost oferite gratuit un prânz pentru 40 de persoane sărace. Totodată, colaboratorii Caritas-ului din această localitate din stânga Nistrului, au vizitat 10 bolnavi spitalizați, cărora le-au fost aduse cadouri.

”Binecuvântate sunt mâinile care răzbat dincolo de barierele culturale, religioase și de naționalitate și toarnă balsamul consolării peste rănile umanității”

„Centrul Medico-Social” și „Centrul de Zi pentru copii și Plasament Temporar „Petrușka” Caritas Moldova  împreună cu Parohia romano-catolică Sf. Treime din orașul Tiraspol, s-au implicat activ în promovarea „Zilei Mondiale a Săracilor” și a  „Mesajului Papei” în rândul enoriașilor din comunitate. Pentru acest eveniment, membrii echipei Caritas, împreună cu voluntarii de la parohie, au pregătit materiale informaționale și au instalat o boxa de donații pentru persoanele nevoiașe care se adresează după ajutor la parohie. Totodată, duminică, 19 noiembrie, va fi celebrară Sfânta Liturghie dedicată „Zilei Mondială a Săracilor”. 

Membrii echipei Caritas de la „Centrul de zi pentru copii din s. Sloboda-Rașcov” împreună cu voluntarii Parohiei Romano-Catolice „Sf. Marta” au organizat o colectă de donații pentru persoanele vulnerabile din localitate, iar localnicii s-au implicat cu mărinimie în acțiunea de binefacere de „Ziua Mondială a Săracilor” și au împărțit din puținul lor cu cei mai nevoiași.

 

„Mulțumim tuturor donatorilor și susținătorilor activităților de binefacere. Dumnezeu să vă binecuvânteze”
– Echipa Caritas Moldova