În perioada 8-10 octombrie 2014, la Chișinău, în cadrul proiectului „Copii cu viitor – un viitor pentru copii” a fost organizat training-ul „Concepte fundamentale privind intervențiile în situații de criză”. Moderatori – Dr. Klaus SCHWIENBACHER şi Mag. Karin SPINKA, reprezentanţi al organizaţiei austriece „Die Boje”, organizaţie care oferă asistenţă copiilor și adolescenților aflaţi în situații de criză.
La training au fost invitate persoane care se bucură de încredere din partea copiilor, reprezentând geografic raioanele şi localităţile implicate în proiect. De asemenea, au primit invitaţii şi SAP-urile din aceleași raioane. Participanții la training au fost iniţiaţi în problema suicidului la copii şi adolescenţi şi a prevenirii acestuia, precum şi asupra intervenţiei în situaţii de criză. Accentul a fost pus pe partea practică, astfel că participanții au avut posibilitatea să solicite sfaturi din partea experților austrieci în privinţa unor cazuri de tentativă de suicid cu care s-au confruntat, au fost analizate studii de caz, s-au produs dezbateri, au fost împărtăşite experienţe.
Dr. Klaus SCHWIENBACHER a menţionat că „Pentru a înţelegere criza, este important de luat în considerație raportul dintre presiunea interioară şi stresul extern. Criza reprezintă situația nouă, pe care tânărul crede că nu o poate depăși. Primul gând al acestuia este că nu are mijloace necesare pentru a face față acestei situații. Impresia aceasta îi schimbă atitudinea față de trecut și viitor. Este important să fie observate etapele de evoluție ale crizei. În mod special trebuie să se acorde atenție etapei eșecului, perioadă în care tânărul fie observă, fie nu observă noile perspective. Acestea îl mobilizează și îl fac să analizeze situația din alt punct de vedere. În cazul crizelor traumatice, pericolul de suicid se manifestă la etapa şocului, de aceea este important să se acorde atenţie şi acestei etape.“
De asemenea, Dr. Klaus SCHWIENBACHER a subliniat că„atunci când este vorba despre copii, orice opinie contează. Un psihoterapeut nu trebuie să se limiteze la propriul mediu, la concepţiile personale. Un profesor, o persoană apropiată îl poate vedea altfel pe tânăr, decât ar face-o un psihoterapeut, astfel situaţia poate fi analizată din diferite perspective. Odată analizat mediul social al tânărului, putem deduce cu cine este mai bine să se lucreze, cu tânărul sau cu rudele, părinţii acestuia.“
Mag. Karin SPINKA„Doliul nu poate fi asociat doar cu moartea, poate fi asociat și cu alte pierderi. Copii, adolescenţii interpretează fenomenul morţii în mod diferit în dependenţă de vârsta pe care o au. De asemenea şi doliul se manifestă diferit şi individual la persoane. Cu toate acestea, doliul este o perioadă care trebuie depăşită etapă cu etapă. Manifestarea stării de doliu la copii este influenţată de anumiţi factori. În dependență de structura personalităţii, copilul dezvoltă anumite mecanisme de protecţie.“
Conform concluziilor finale exprimate de participanţi, trainingul a oferit schimbul de experiență necesar pentru implementarea proiectului.
Precizăm că Proiectul „Copii cu viitor – un viitor pentru copii” este destinat promovării unui comportament pro-viaţă în rândul copiilor şi tinerilor şi este finanțat din fonduri oferite de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Caritas Austria. Acţiunile proiectului vizează 14 localităţi rurale din raioanele Cahul, Cantemir, Floreşti şi Orhei.