Conferinţa internaţională “Bune practici de integrare a migranţilor în conformitate cu angajamentele OSCE şi standardele internaţionale”.

În perioada 17-18 mai 2017 Biroul de Migraţie şi Azil în colaborare cu Biroul OSCE pentru Insituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) cu sediul în Varşovia, Polonia, au organizat Conferinţa internaţională cu genericul “Bune practici de integrare a migranţilor în conformitate cu angajamentele OSCE şi standardele internaţionale”. Caritas Moldova a avut o deosebită plăcere de a face parte la acest eveniment atît de important pentru Republica Moldova în contextul în care migraţia constituie o problemă majoră la nivel naţional, dar şi internaţional.
Legislaţia naţională cu privire la migraţie este în concordanţă cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, cu prevederile Organizaţiei Naţiunilor Unite, Consiliului Europei şi Uniunii Europene. Totodată, Republicii Moldova îi sunt necesare şi abilităţile practice în domeniul migraţiei. În acest sens, Tatiana Ciumaş, şef al Secţiei integrare şi acomodare din cadrul Biroului de Migraţie şi Azil, menţioneză importanţa creării unui mediu prielnic pentru integrarea migranţilor prin corelarea dintre instituţiile statului, Biroului de Migraţie şi Azil şi a societăţii civile. Un bun model de cooperare dintre actorii implicaţi în procesul de reintegrare a migranţilor poate fi preluat de la alte ţări cum ar fi: Republica Cehă, Polonia, România, Irlanda, Norvegia, Finlanda etc.

image-0-02-04-98bee2b551b70c28ae0402905a57f550d74081ee653ab965b2776118f500c98a-V

18 state participante la eveniment au împărtăşit practicile şi experienţele naţionale vis-a-vis de integrarea migranţilor în comunitatea gazdă, majoritatea axîndu-se pe cîteva aspecte de bază de la cele generale, la nivel de stat: dezvoltarea politicilor şi legislaţiei în vederea integrării migranţilor, programe de primire şi orientare a acestora, distribuţia rolurilor şi funcţiilor între ministere şi alte structuri implicate nemijlocit în acest proces, ajungînd treptat la cele “personale”, care ţin de posibilitatea de integrare propriu-zisă prin identificarea drepturilor şi responsabilităţilor migranţilor: eliberul acces la învăţămînt, sănătate, încadrarea în cîmpul muncii, participarea activă şi incluziunea socială.

Prin această conferinţă s-a promovat schimbul de astfel de practici între statele participante la OSCE. Le mulţumim organizatorilor pentru oportunitatea de a fi părtaş acestui eveniment, de a dezvolta noi parteneriate şi noi programe în domeniul migraţiei.