Training Organizare Comunitară

Fundația de Binefacere Caritas Moldova a desfășurat 2 training-uri la tema„Organizare comunitară” care au avut loc pe data de 25 octombrie la Centrul Social Caritas din Chișinău și pe data de 27 – 28 octombrie la Parohia romano-catolică „Providența Divină”, în cadrul proiectului „Consolidarea vieții parohiale locale și participarea cetățenilor cu strategii de organizare comunitară în Moldova”, finanțat de United States Conference of Catholic Bishops. Training-urile au fost moderate de Paul Cromwell și au scopul de a dezvolta competențele enoriașilor din parohiile catolice și ale angajaților Caritas Moldova, de a construi o participare activă în rezolvarea problemelor din comunitate și de a întări viața parohială.

IMG_3862

IMG_3867

IMG_3872 IMG_3874 IMG_3877

Paul Cromwell a lucrat la Universitatea Brown, una dintre cele mai prestigioase universități private din Statele Unite, situată în Providence, Rhode Island și are 25 de ani de experiență ca organizator comunitară în SUA, iar începând cu anul 2004 a acumulat experiență ca trainer și consultant în organizare comunitară în mai multe țări din Europa.

„Organizarea comunitară ca formă distinctă de participare cetățenească a început cu munca lui Saul Alinsky în Statele Unite în 1938. Mii de organizații comunitare există la ora actuală în Statele Unite și în lume, acordând cetățenilor obișnuiți șansa de a-și schimba în bine satele, cartierele și orașele. Organizarea comunitară a adresat cu succes probleme legate de îmbunătățirea infrastructurii, locuri de muncă și specializare profesională, integrarea imigranților, activități pentru tineret, sistemul medical, locuințe accesibile, probleme întâmpinate de persoanele vârstnice, droguri și criminalitate. Aceste organizații lucrează cu persoane din clasa de jos și de mijloc, imigranți, persoane fără adăpost și cu dizabilități, cetățeni vârstnici, șomeri și alții. Prin organizare comunitară, cetățenii obișnuiți și-au asumat un rol activ în cadrul procesului democratic și au contribuit la transparentizarea și responsabilizarea autorităților publice și a mediului de afaceri.”

IMG_3965 - web IMG_3970 - web IMG_3974-web

Trainingul “Organizare comunitară” a inclus următoarele componente:

  1. Introducere în Organizarea Comunitară;
  2. De la teorie la practică – Studii de caz de Organizare Comunitară (exemple din SUA, Germania, Polonia, Romania, Rep. Moldova);
  3. Determinarea și soluționarea problemelor prin organizarea comunitară (lucru în echipe);
  4. Principii de negociere și de colectare de fonduri;
“Suntem mai puternici decât credem – trebuie să fim mai creativi”- Paul Cromwell

Trainingul “Organizare comunitară” a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea vieții parohiale locale și participarea cetățenilor cu strategii de organizare comunitară în Moldova”, finanțat de United States Conference of Catholic Bishops, in cadrul Fundației de Binefacere Caritas Moldova.

11