Fragment tradus și preluat din interviul acordat de directorul Caritas Moldova, Andrei Bolocan ziarului ”Аргументы и Факты” :
Cine și cum ajută oamenilor străzii? Deși în ultimii ani numărul oamenilor străzii a crescut simțitor, statistica oficială nu ne pune la dispoziție date concrete despre numărul lor; pe când sursele neoficiale ne prezintă un număr de la 3 până la 5 mii de oameni. În schimb numărul adăposturilor pentru boschetari este atât de mic încât pot fi numărate pe degete. Recent însă s-a ivit speranța că această problemă va fi hotărâtă la nivel național, nu doar în Chișinău; sperăm că această hotărâre nu va ”muri” în faza elaborării actelor.
La momentul actual în Moldova există foarte puține servicii sociale care oferă adăpost și hrană oamenilor fără adăpost. Adăposturi există în Chișinău, Bălți, Strășeni, Orhei și încă în câteva locuri. Recent cabinetul miniștrilor a adoptat hotărârea de organizare și funcționare a serviciului de oferire a adăpostului pentru oamenii străzii și a adoptat standartele minime de calitate ale acestui serviciu. Se planifică de a adăuga și alte servicii sociale în acele raioane unde ele sunt necesare.
Dierctorul Fundației de Binefacere Caritas Moldova, din contra, este convins că această problemă nu poate fi hotărâtă doar cu forțele autorităților și a ONG-urilor. Organizația condusă de el a deschis cu 12 ani în urmă, în comuna Stăuceni un Cămin de noapte pentru oamenii străzii ”Sfântul Ștefan”, cu o capacitate de 15 locuri. Fiecare persoană care se adresează acolo trece prin toate procedurile de igienizare, este examinat de tuberculoza, HIV și boli dermatologice. Asistentul social de acolo află care sunt cauzele vagabondajului, daca are sau nu rude și ce specialitate are. Vagabondul este ajutat să se reintegreze în familie (daca este posibil), să-și restabilească actele și să-și găsească un loc de muncă. În 2017, cu ajutorul Caritas Moldova, 25 de boschetari au fost angajați în câmpul muncii și astfel au fost în stare să- și achite chiria de sinestătător, 10 boschetari au fost reintegrați în famile și 7 au primit acte de identitate. Timp de 12 ani Caritas Moldova a ajutat 552 persoane fără adăpost. În acest lucru Caritas Moldova a fost sprijinită de autoritățile locale, serviciile sociale dar și de poliție. Dar și așa nu este suficient sprijinul și compasiunea oamenilor.
”O dată, în Finlanda, lângă una din biserici a apărut un bătrân care cerșea; toată țara s-a indignat și cerea explicații și cauzele care au determinat acest lucru; la noi pur și simplu oamenii vor trece pe alături.” – A.Bolocan a prezentat un exemplu.
”Atâta timp cât societatea noastră este indiferentă făță de bătrâni și copiii care nu frecventează școala, nemaivorbind de oamenii fără adăpost, nu vor fi schimbări în țara noastră. La fel de important este faptul ca hotărârile adoptate de guvern referitoare la deschiderea unor noi adăposturi de noapte pentru oamenii străzii să nu se rezume doar la acțiuni formale, ci să ajute acești oameni într-un mod concret în perioadele grele de viață”
Întregul articol în limba rusă îl puteți citi accesând link-ul: http://aif.md/molba-otverzhennyh/: