Ajutorarea unei persoane nevoiașe este un proces complex

„O viață decentă și demnă la vârsta înaintată este un drept fundamental al fiecărui cetățean, al fiecărui dintre noi.”

0

În urma unui reportaj văzut la știrile de seară de la ProTV, am aflat despre bătrâna abandonată de cei 3 feciori, bolnavă și imobilizată într-un apartament din capitală. Din cele spuse chiar de ea, am înțeles că nimeni nu o ajută și îndură foame de ceva timp. Și fiindcă este bătrână și bolnavă, cu greu se deplasează prin casă, ne mai vorbind de a merge la magazin pentru a-și procura ceva de mâncare sau la policlinică pentru a trece un control medical.

Cu ochii pierduți și plini de lacrimi povestea că nu vine nimeni să o viziteze, să o ajute.
Datorită proiectului „HELP” – ajutor persoanelor singuratice în etate, implementat de Caritas Moldova, care are drept scop principal îmbunătățirea accesului la asistență medicală primară și servicii sociale pentru persoane vârstnice solitare vulnerabile, a fost posibil să intervenim în acest caz și să îi oferim îngrijire medicală și socială la domiciliu acestei bătrâne.
Asistenta medicală și coordonatorul de proiecte medicale ale Caritas, au vizitat bătrâna, i-au adus un pachet cu produse alimentare neperisabile și produse igienice, au întrebat-o de starea de sănătate și de ce a rămas fără ajutor din partea fiilor săi. Așa am aflat că de câteva luni starea ei fizică s-a înrăutățit, i-au slăbit puterile și este imobilizată lângă pat, iar feciorii nu o ajută pentru ca ar fi supărați pe ea că în tinerețe i-a dat la școala internat. Unul din ei trăiește în camera de alături, însă vine rar acasă, consumă mult alcool și este foarte agresiv, iar de curând i-a rupt cârjele.

„Ajutorarea unei persoane nevoiașe este un proces complex, care necesită investigat, programat, monitorizat de o echipă de specialiști cu experiență. Nu este doar oferirea unui ajutor material (ceea ce creează dependență), ci este o muncă asiduă a mai mulți specialiști (al asistentului social, medical, al polițistului de sector) care investighează cauzele și stabilesc procedee de rezolvare a problemei.”

3

În scurt timp au fost contactați reprezentații de la asistență socială Buiucani, polițistul de sector, medicul de sector. În așa mod a fost demarată o anchetă socială. Asistenta medicală Caritas a luat legătura cu medicul de sector pentru a afla care este starea de sănătate și ce tratamentul trebuie să urmeze bătrâna, pentru a-și îmbunătăți starea fizică.

  1. În conformitate cu forma medicală E27 și tratamentul prescris de medicul de sector, Caritas a procurat medicamentele necesare, iar pe parcursul a cel puțin 3 luni de zile, dna Ecaterina va fi vizitată la domiciliu de 2 – 3 ori pe săptămâna (după necesitate) de asistenta medicală și asistenta socială pentru a ține sub control starea de sănătate.
  2. Sensibilizați de istoria bătrânei, Fundația de Binefacere „Casa Providenței” (care are o cantină socială în sectorul Buiucani al capitalei, la care se alimentează zilnic zeci de bătrâni cu surse minime de venit) a decis să ofere bătrânei un prânz complex odată pe săptămână, acesta va fi adus acasă la bătrână de către asistenta socială Caritas Moldova.

Chiar de la a doua vizită a asistentei noastre, la domiciliu bătrânei l-am întâlnit pe unul dintre feciorii săi, care însă este invalid de gradul III trăiește înafara orașului și are o pensie mizeră de 500 lei, acesta îi pregătise câte ceva de mâncare din produsele aduse de noi anterior. Pe fața bătrânei se vedea o bucurie, dar și speranța că ceva se schimbă spre bine în viața ei.

Pe parcursul a cel puțin 3 luni, acest caz va fi monitorizat de către asistentele medicale și sociale ale Fundației Caritas Moldova pentru a o ajuta să-și îmbunătățească starea fizică și morală, dar și cu suportul reprezentaților de la direcția de asistență socială Buiucani și a polițistului de sector, pentru a ajuta bătrâna să-și restabilească legătura și cu ceilalți feciori în speranță că aceștia vor avea grijă de mama lor pe viitor.

Proiectul HELP este finanțat de Caritas Viena & ADA