Comportamentul suicidal este un strigăt de ajutor

În perioada 11-13 martie 2014, la Chișinău a fost organizat, în cadrul proiectului „Copii cu viitor – un viitor pentru copii”, primul curs de formare cu genericul „Concepte-cheie în domeniul prevenirii suicidului la copii şi tineri”. Cursul s-a desfășurat în incinta Centrului European de Educaţie Fides. Acesta a fost susţinut de un expert din Austria – Dr. Claudius Stein, reprezentant al organizaţiei „Kriseninterventionszentrum“.

La cursul de formare, desfăşurat în perioada  11-12 martie, au fost invitaţi formatorii-animatori din fiecare localitate ale raioanelor implicate în proiect. Aceștia au fost familiarizați cu problema suicidului la copii şi adolescenţi, cu modalitățile de prevenire ale acestuia şi felurile de intervenție  în situaţii de criză. Au fost puse în discuţie următoarele subiecte: Diagnosticarea copiilor cu tentativă de suicid şi stabilirea cadrului necesar de acţiuni; Formele de suicidalitate; Grupurile de risc; Particularităţile depresiilor la copii, tineri, semne ale depresiei şi semnalele de alarmă; Evaluarea riscului de suicid la copii şi tineri; Implicaţiile instituţiilor bisericeşti şi importanţa intervenţiei acestora în prevenirea suicidului; Cum pot fi ajutate persoanele cu tendințe suicidale.

În cadrul cursului de formare, participanţii au avut posibilitatea să solicite sfaturi din partea Dr. Stein în privinţa unor cazuri de suicid cu care s-au confruntat, au fost analizate studii de caz, au fost inițiate dezbateri şi împărtăşite experienţe. Dr. Stein a menţionat că „de cele mai multe ori persoanele care comit o tentativă de suicid nu pot cere ajutor, dar asta nu înseamnă că ajutorul nu este dorit. Suicidul nu reprezintă dorinţa oamenilor de a muri, ci încercarea disperată de a scăpa de suferinţa care a devenit insuportabilă. Prevenirea suicidului începe prin recunoaşterea semnelor de alarmă specifice tinerilor şi prin luarea în serios a mesajelor, anunţurilor suicidale”. De asemenea, Dr. Stein a subliniat că „tentativa de suicid este strâns legată de o situaţie dificilă  şi de incapacitatea oamenilor de a o rezolva, chiar dacă cunosc metode de depăşire a crizei. Subiectul suicidului trebuie adus în discuţie în mod direct cu persoanele care au comis o tentativă de suicid. Dacă se vorbeşte deschis despre gândurile suicidale, acest fapt poate salva o viață, întrucât prin comunicare persoanele se eliberează emoţional.

Pe data de 13 martie, persoane-cheie din raioanele implicate în proiect, reprezentanți ai Consiliilor raionale, ai Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Centrului de Sănătate Publică, Direcţiei  Învăţământ  Tineret  şi  Sport, Inspectoratului de Poliţie, psihologi au avut posibilitatea să se familiarizeze cu Planul austriac de acţiuni privind prevenirea suicidului şi Strategiile de prevenire a suicidului stabilite de OMS. Dr. Stein a vorbit despre importanța colaborării cu mass-media în prevenirea suicidului, despre reguli de elaborare  ale reportajelor, articolelor în legătură cu acest subiect şi despre monitorizarea acestora.

La eveniment au participat  de asemenea, reprezentanţi ai următoarelor instituţii:

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Consiliului Naţional pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Dr. Stein a împărtăşit participanţilor cursului experienţa şi practicile organizației Kriseninterventionszentrum în prevenirea suicidului şi intervenţii în situaţii de criză. Cursurile au contribuit la realizarea schimbului de experiență necesar pentru implementarea proiectului.

De menționat că Proiectul „Copii cu viitor – un viitor pentru copii” este destinat formării şi promovării unui comportament pro-viaţă în rândul copiilor şi tinerilor şi este finanțat din fonduri oferite de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Caritas Austria. Acţiunile proiectului vizează 14 localităţi rurale din raioanele Cahul, Cantemir, Floreşti şi Orhei și sunt implementate de 4 organizații din Republica Moldova: MRC Caritas Moldova, Fundaţia „Regina Pacis”, Misiunea Socială „Diaconia“, Asociația „Altruism“. Asociaţia „Altruism” oferă servicii  de consiliere online şi intervenţii în situații de risc (www.pentruviata.md)