Justiția socială este un principiu fundamental pentru combaterea sărăciei
Cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției, Caritas Moldova împreună cu Caritas Europa solicită politicienilor și factorilor de decizie din Republica Moldova să recunoască că justiția socială este un principiu fundamental în combaterea sărăciei.
În 2012, în Republica Moldova, 590 719 de persoane, ceea ce reprezintă 16,6 % din numărul total al populației, au fost sub limita riscului sărăciei sau a excluziunii sociale, iar fiecare al treilea copil din mediul rural se afla în sărăcie. Politicile naționale și factorii de decizie ar trebui să se angajeze în adoptarea măsurilor serioase pentru reducerea semnificativă a acestor cifre, deoarece există atât de mulți oameni care se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială în țara noastră.
Promovarea justiției sociale este o sarcină care trebuie îndeplinită de către Republica Moldova și Caritas Moldova, a cărei misiune este promovarea justiției sociale, îndemnarea autorităților centrale și locale să acorde o mai mare importanță adevăratei justiții sociale. Justiția socială se referă la aspectele sociale, politice și economice și, înainte de toate, la dimensiunea structurală a problemelor și a soluțiilor care se impun. (Par. 201 din Compendiul de Doctrină Socială a Bisericii).
Aceasta înseamnă, că autoritățile locale și guvernul trebuie să dezvolte politici și legi care să respecte interdependența și strânsa corelație între dezvoltarea economică și socială într-o manieră durabilă, atunci când lucrează la eradicarea sărăciei și excluziunii sociale. Adevărata justiție socială necesită un angajament puternic sub ambele aspecte, deoarece fără creștere economică nu există resurse adecvate pentru dezvoltarea socială și fără a investi în sistemul de protecție socială, incluziune socială și servicii sociale, nu vom obține o dezvoltarea economică stabilă și de lungă durată.
“Am fost deconectați de la apă și energie electrică pentru că părinții mei nu își pot permite să plătească facturile. Sunt foarte îngrijorată. ” – susține Maria, fetiță de 9 ani. Când vorbim despre politicile în domeniul dezvoltării economice și sociale atunci factorii de decizie din rândul autorităților centrale și locale sunt încurajate să țină cont de faptul că demnitatea fiecărei persoane și urmărirea binelui comun sunt preocupări care ar trebui să modeleze toate politicile societății noastre.
Inspirați de vocile oamenilor care se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială, Caritas Moldova invită politicienii și factorii de decizie la nivel local, regional și național să combată sărăcia și excluziunea socială a copiilor și familiei ca o prioritate de prim plan și să nu ezite să dea un efect practic și real principiului fundamental al justiției sociale.