Sâmbăta, 19 noiembrie 2016, la Chișinău a avut loc ediția a VIII-a al Festivalului Voluntarilor Caritas Moldova. La acest eveniment au fost invitați cei mai activi membri ai „YOUNG Caritas Moldova” din cadrul filialelor naționale Caritas din: Bălți, Râbnița, Rașcov, Slobozia Rașcov, Sângerei, Tiraspol și Bender/Tighina și invitați speciali voluntarii Fundațiilor de Binefacere: „Casa Providenței”, „Regina Pacis”, „Don Bosco” și ai Asociației Obștești CONCORDIA. Proiecte Sociale.
Festivalul a început cu o binecuvântarea solemnă în capela “Sf. Alois Skrosoppi” din sectorul Buiucani al capitalei. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Înalt Preasfințitul Episcop de Chișinău Anton Coșa împreună cu încă șase preoți ai Episcopiei de Chișinău și Părintele – Diacon Edgar Vulpe.
După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Anton Coșa a binecuvântat activitatea voluntarilor adresându-le un discurs călduros de bun venit. Totodată Președintele Fundației de Binefacere Caritas Moldova, Părintele Diacon Edgar Vulpe a venit cu mesaje de felicitare și apreciere.
Pe parcursul evenimentului, voluntarii Young Caritas au fost implicați în diverse activități. Aceștia au efectuat analiza SWOT a activității fundației, și apoi, sub îndrumarea psihologului Marcel Pascal, au participat la ateliere în care au învățat tehnici practice pentru o comunicare de succes.
„Ziua voluntarului în Dieceza de Chișinău sărbătorită la Casa Providenței - o zi de analiză a rezultatelor noastre concrete în trăirea Anului Jubiliar extraordinar al milostivirii”.
„În inima Bisericii voi fi iubire! Cine spunea asta? O sfântă călugăriță, Tereza a Pruncului Isus. O inimă formată din oameni care vor sa fie voluntari, din iubire față de Isus, cel sărac și nevoiași!”
Recunoștința muncii voluntarilor a fost apreciată prin premii și diplome acordate grupurilor active de voluntari din rețeaua Caritas Moldova.
La sfârșitul festivalului, directorul “Caritas Moldova” Andrei Bolocan a declarat că acest festival care a început cu celebrarea Sfintei Liturghii și care s-a petrecut cu beneficii maxime pentru toți participanții, a fost un succes. “Lucrul cu cei săraci, grav bolnavi, cu tinerii care provin din familii defavorizate, persoane fără domiciliu stabil este imposibil fără o credință sinceră în Dumnezeu. Credința care se întruchipează în fapte concrete, ne dă speranța că munca noastră este semnificativă și aduce rezultate. Dezvoltarea abilităților de comunicare interpersonală este un lucru extrem de important pentru voluntarii noștri, cei care, prin activitatea lor, mereu sunt în contact direct cu oamenii. Vreau să-mi exprim recunoștința față de toți cei care au participat la organizarea și desfășurarea Festivalului din acest an: Mariana Tanasî, Viorica Ivancenco, Dumitrița Anița, Angela Alexeiciuc, Stanislav Sîtnic, Alina Berdos, Daniela Petrov și Cătălina Sîrbu“.