Articol scris de: Michael Sean Winters, National Catholic REPORTER
“Cred în Dumnezeu dar nu susțin religia organizată; deși eu sunt spiritual”. Prin urmare cu toții am auzit aceste cuvinte, chiar și într-o altă formă. Ele sunt o suspiciune mai veche, voltairiană dar aceste cuvinte sunt neadecvate. Cu toții am întâlnit oameni minunați și generoși care declară astfel de lucruri; în realitate însă numai prin organizare se pot obține unele lucrări pe care biserica noastră catolică le realizează zi de zi.
În Miercurea Cenușii, în majoritatea diecezelor din SUA se colectează donații care sunt menite să ajute biserica din Europa Centrală și de Est. Această perioadă nu este aleasă întâmplător: în Postul Mare noi ne abținem de la multe lucruri ca parte a creșterii spirituale, dar în țările care au experimentat comunismul, privarea nu este un efort spiritual ci un reziduu al unor inechități comuniste din trecut și capitaliste din prezent.
Recent, Conferința Episcopilor din SUA a anunțat alocarea a 4, 8 milioane USD pentru granturi pentru 206 proiecte diferite în 22 țări din Europa Centrală și de Est. Toată această sumă a fost colectată din donațiile in Miercurea Cenușii. Catholic Relief Service la fel se implică profund în această regiune.
Moldova este cea mai săracă țară din Europa după PNB pe cap de locuitor. Conform datelor Bancii Mondiale (http://povertydata.worldbank.org/poverty/country/MDA) venitul în anul 2016 a constituit 2120 USD pe cap de locuitor. Cele 3, 6 milioane de locuitori populează o fâșie de pamânt prinsă între Ucraina și România, iar istoria politică a acestei țări a fost torturată de poziția sa geografică. Chiar și acum cele două partide politice de bază nu se pot determina dacă să se alieze cu Rusia sau cu Europa.
”Limba nostră a derivat din Latină și din punct de vedere istoric noi avem tradiții Catolice frumoase chiar dacă majoritatea populației este ortodoxă” spune Andrei Bolocan, directorul Caritas Moldova. ”De-a lungul istoriei nu am avut conflicte între ortodocși și catolici. Moldoveni ortodocși mențin o atmosferă de toleranță față de catolici. No îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor. Noi nu întrebăm o persoană ce religie are. Moldovenii știu: catolicii îi ajută pe toți. ”
Recent, în mai 2017, Caritas Moldova a deschis un nou Centru Social în capitala Chișinău. Centrul are ca scop ”să-i ajute pe cei săraci și singuratici, pe cei care au fost uitați de societate”- a explicat A. Bolocan. ”Unii oameni au nevoie de mâncare și noi le dăm pachete alimentare, alții au nevoie de haine și noi le dăm îmbrăcăminte colectată din campaniile de fundraising. Un alt grup are nevoie de adăpost și noi îi direcționăm la Căminul de Noapte pentru persoane fără adăpost din suburbia Chișinăului. Aici fiecare persoană primește examinare medicală (boli de piele, păduchi, tuberculoză și HIV), de-asemenea ei primesc aici mâncare caldă, duș și haine curate. Asistentul social lucrează cu fiecare beneficiar în parte pentru a-l integra ulterior în societate. Uneori la noi se adresează persoane și ne povestesc despre vecinul singuratic care este imobilizat.Atunci asistetele noastre medicale merg la această persoană și o ajută.” Noul Centru Social are 20 de angajați.
Voluntarii răspund la întrebări la deschiderea oficială a noului centru social al Caritas Moldova în capitala Chișinău, Moldova
La inaugurarea centrului, tinerii voluntari s-au implicat într-un ”teatru social”, au prezentat o scenetă scurtă despre bătrânii abandonați. Actorii amatori au abordat întrebările pe care le aud adesea de la bătrânii singuri, ai căror copii au plecat în căutarea unei vieți mai bune: ”Care este sensul vieții? De ce mi-a dat Dumnezeu viață? Cu ce am greșit eu că am rămas singur la sfârșitul vieții pamântești?” Nu pot sa-mi imaginez un astfel de teatru având loc în America, în contextul în care imaginația noastră se limitează doar la ceea ce ne prezintă Hollywoodul.
A.Bolocan a declarat că este profund recunoscător pentru ajutorul pe care îl primește biserica din Moldova. ”Atenția noastră este orientată spre Vest, pentru că este un bun exemplu a bunei funcționări instituționale a democrației. Catholic Relief Service ne-a ajutat în achziționarea Centrului Social. Avem un proiect cu USCCB – ”Consolidarea Activității Parohiilor Locale și a participării cetățenilor în Strategiile de organizare a comunității în Moldova” – obiectivul de bază a acestui proiect este de a folosi strategiile de organizare comunitară pentru a crea o implicare activă a cetățenilor în cadrul unor parohii catolice și de a consolida viața parohială.
L-am cunoscut pe A.Bolocan la un alt eveniment finațat de USCCB, la un program de Engleză intensivă pentru episcopi, rectori la seminarii, directori de centre locale Caritas și alți lideri bisericești. Anul trecut, în cadrul cursului de două săptămâni am ajutat la organizarea seminarului de 2 zile pe tema gândirii sociale Catolice și A.Bolocan a fost unul dintre participanți. Luna viitoare voi călători în Polonia pentru a conduce un al doilea astfel de seminar pentru un alt grup de lideri ai bisericii.
”Moldova a fost și este o prioritate pentru noi de mult timp”, a declarat Tetiana Stawnychy, directorul subcomitetului conferinței episcopilor a Bisericii Catolice în Europa Centrală și de Est. ”Citândul pe predecesorul meu – Declan Murphy, Moldova este una dintre cele mai sărace și instabile țări din punct de vedere politic, în care noi lucrăm; populația catolică de acolo chiar daca este mică, este energică; dieceza de acolo are mereu proiecte de construcție excelente și depune eforturi pastorale inovative de informare”. Acele contribuții colectate de Miercurea Cenușii în Bisericile Catolice din SUA, donațiile către CRS oferă Bisericii Catolice din Moldova toate resursele de care are nevoie. Ei au în abundeță credință și devotament în echitate socială.
Andrei Bolocan, directorul Caritas Moldova, vorbește în timpul deschiderii noului centru social.
A.Bolocan a fost numit director Caritas Moldova în iulie 2016 de către Episcopul diecezei de Chișinău Anton Cosa. ”Înainte de numirea mea în funcție, după ce am absolvit universitatea, am lucrat mai mult de 10 ani în penitenciar ” mi-a povestit el. ”Apoi am lucrat timp de 8 ani la organizația de caritate austriacă Concordia, fondată de către părintele Georg Sporschill, S.J. Am organizat cantini pentru pentru grupurile defavorizate social. La fel am deschis câteva cabinete stomatologice în zona rurală pentru grupuri social vulnerabile. Dumnezeu tot timpul mă îndreaptă către acei oameni care au nevoie de ajutor și toată viața mea încerc să fac viața acestor oameni mai ușoară.”
Cunoașterea unor aseamnea oameni precum A.Bolocan presupune smerenie și este emoționant. Smerenie din cauza comfortului pe care noi americanii îl luăm ca un drept cuvenit și emoționant pentru că vedem că Evanghelia este viabilă și în acțiune.
*traducere din limba engleză