Pentru a veni în ajutorul persoanelor aflate în situații de risc, Caritas Moldova a creat din resurse proprii Fondul de rezervă care în acest an a oferit suport financiar direct pentru 35 persoane, familii aflate în situaţii extrem de dificile. Aceste familii au avut nevoie de multă susținere și încurajare, dar și de ajutor financiar.
Datorită fiecărei donații, mici sau mari, suma necesară a putut fi adunată. Prezentăm în cele ce urmează, situaţii dificile în care s-au pomenit unele persoane și care au solicitat ajutorul nostru:
Daria B., în vârstă de 23 ani, din Tiraspol – diagnosticată cu cancer la sânge. Caritas Moldova i-a oferit Dariei o sumă de bani pentru ca aceasta să-și continue tratamentul de chimioterapie. Tratamentul a contribuit la îmbunătăţirea stării de sănătate.
Tudor P., din comuna A.I. Cuza , r-nul Cahul, a solicitat ajutor financiar pentru protezarea ambelor şolduri, operaţie costisitoare în sumă de 5400 euro. Caritas Moldova a contribuit financiar cu suma de 300 euro pentru procurarea medicamentelor necesare.
P. Ana, din or. Orhei, este o mamă singură care are în grijă 6 copii. Caritas Moldova a procurat pentru cel mai mic copil Nestogen – lapte praf cu nutrienţi speciali oferit bebeluşilor.
În acest an şi Familia Olesei C., din s. Ochiul Roş, r-nul Anenii Noi a fost ajutată de Caritas Moldova. Familia locuia într-o casă veche şi deteriorată, iar visul părinţilor a fost să le ofere o încăpere sigură şi caldă copiilor. Caritas Moldova a ajutat familia la reparaţia locuinţei, procurându-le 2 ferestre şi o uşă în acest sens.
Maria T., r-nul Edineţ, a solicitat ajutor financiar pentru procurarea medicamentelor pentru fetiţa ei în vârsta de cinci ani, bolnavă de leucemie. Caritas Moldova a fost bucuroasă să o ajute pe dna Maria cu o sumă de bani, îmbunătățindu-i situația financiară pentru o perioadă de timp.
Cazul lui Gabriel G. este un de-a dreptul emoţionant. La vârstă de un an băiatul a fost diagnosticat cu leucemie. Gabriel a fost internat în spital chiar la prima sa aniversare. Republica Moldova nu are condiții adecvate pentru oferirea tratamentului de chimioterapie pentru astfel de copii. Totuşi, medicii din Republica Moldova au reuşit să prevină răul cel mai mare. Acum totul depinde de medicamentele pe care copilul ar trebui să le primească și respectarea strictă a tratamentului. Achiziționa medicamentele necesare este posibilă doar în țările europene (Germania, Austria, Franța, Spania, Marea Britanie). Caritas Moldova a contribuit la strângerea de fonduri pentru achiziționarea remediilor necesare.
Părinții lui Vladislav M. au solicitat în martie 2014 ajutor financiar din partea organizației Caritas Moldova pentru transplant de ficat şi un curs de reabilitare. Băiatul avea nevoie urgentă de această intervenţie chirurgicală. Intervenţia chirurgicală era una foarte costisitoare şi era posibilă doar în Belgia. Caritas Moldova nu a rămas indiferentă nici în acest caz, oferind sprijin financiar familiei M.
Maria C. este diagnosticată cu hidrocefalie. În aprilie 2014 părinţii fetiţei au solicitat ajutor financiar din partea Caritas Moldova pentru procurarea medicamentelor, obiectelor de igienă personală, scutece. Aceştia întâmpină greutăţi financiare zilnice, recunoscând că nu pot de sine stătător face faţă. Cuplul mai are încă 2 copii, respectiv un băiețel de 4 ani şi o fetiţă de 6 luni. Nu dispun de locuință, momentan închiriază un apartament. Mama Mariei se află în concediu de îngrijire a copilului, de aceea cuplul nu poate câştiga suficienți ani pentru întreținere. Familia C. are permanent nevoie de ajutor financiar, de aceea vă îndemnăm să urmaţi exemplul Caritas Moldova, să susțineți pe măsura posibilităților această familie.
Kiril N. are doar 5 ani. În urmă cu 2 ani, băiatul se plângea de dureri de burtă. După lungi tratamente şi investigaţii detaliate, au fost depistate mai multe tumori la nivelul măduvei spinării. Cea mai mare tumoare, care afecta măduva spinării, a fost îndepărtată imediat printr-o intervenție chirurgicală. Kiril a urmat 30 de cure de radioterapie la o clinică din Turcia. Starea copilului s-a îmbunătățit. Din păcate, după 10 luni boala a recidivat. La 30 decembrie 2013 a fost efectuată a doua operație. Kiril aurmatalte10 cure de chimioterapie la clinica LIV Hospital. Medicii clinicii au recomandat încă 6 cure de chimioterapie, asociate cu terapia biologică. Tratamentul continuă, iar părinții nu mai au posibilități financiare pentru a achita serviciile medicale. Caritas Moldova a decis să ofere un ajutor financiar familiei, îndemnând şi alte organizaţii să vină cu donații.
Tatiana G., din r.Glodeni, s.Hâjdieni a solicitat ajutor financiar din partea Caritas Moldova pentru procurarea medicamentelor şi pentru plata terapiei ABA. Fiica ei, Mirela Gârlă este diagnosticată cu epilepsie simptomatică. Familia face parte din categoria familiilor social vulnerabile, mama Mirelei fiind unica din familie care este încadrata în câmpul muncii. Tatăl fetiţei şi-a asumat responsabilitatea de a avea grija de Mirela. Familia are în continuare nevoie de sprijin financiar. Pe această cale, facem apel către persoane cu inimă mare să ofere suport financiar, material familiei G.
În iunie 2014, la Caritas Moldova s-a adresat Ecaterina R. cu rugămintea de a-l ajuta pe fiul ei Daniel. Acesta este diagnosticat cu hipoacuzie profunda bilaterală. Caritas Moldova a oferit banii pentru procurarea aparatului auditiv performant, astfel Daniel va putea percepe mai uşor lumea din jur. Mulţumim pentru colaborare şi firmei Acust Med SRL.
Caritas Moldova s-a implicat şi în cazul Oliviei I.,o fetiţă în vârstă de 4 ani, care în martie 2014, a fost diagnosticată cu leucemie acută. Medicamentele care îi sunt administrate la moment fetiței, sunt procurate de către părinți din alte țări ca Italia, Franța, Germania, Rusia. Pînă acum părinţii au cheltuit 12.300 euro pentru medicamente și asta timp de doar 3 luni. O data la 3 luni, Olivia trebuie să plece în Italia pentru a face analize. Numai internarea ei în acea clinică costă 3.500 euro. Tratamentul este unul foarte costisitor, părinţii trebuie să adune o sumă de peste 40.000 euro.
Cazul Cristinei F. la fel a ajuns în vizorul Caritas Moldova. Cristina F. a fost diagnosticată cu displazie congenitală la şold. În 2005, aceasta a suportat o intervenţie chirurgicală de implant la şold. În 2009, au intervenit probleme la nivel de articulaţie şi Cristina a trebuit să suporte alte 2 operaţii costisitoare. La începutul anului 2014 au apărut alte complicaţii cu implantul, astfel că e nevoie de o altă intervenție chirurgicală, costurile căreia se ridică la peste 6700 euro.
Lucia B. suferă de diabet zaharat. La moment, Lucia întâmpină greutăţi financiare în legătură cu tratamentul pe care trebuie să-l administreze săptămânal. Săptămânal trebuie să suporte cheltuieli de transport pentru a se deplasa până la Bălţi şi, respectiv, pentru dializă. Tatăl Luciei este unicul care întreţine familia. Nu am rămas indiferenţi în faţa greutăţilor pe care le întâmpină Lucia. Ea are nevoie în continuare de ajutor şi sprijin financiar.
Ina L. a fost diagnosticată cu osteonecroză. Lipsa mijloacelor financiare suficiente pentru intervenţia chirurgicală şi tratament au determinat-o să apeleze la oameni de bună credinţă. Dna Ina L. este mama a doi copii. Aceasta ne-a dezvăluit că “Viața alături de cei doi copii e frumoasa şi că îşi doreşte să fie o mamă sănătoasă pentru copiii ei”. Caritas Moldova a oferit o sumă de bani dnei Ina, contribuind financiar pentru intervenţia chirurgicală, necesară a fi efectuată în Israel. La mijlocul lunii iulie, doamna a plecat în Israel.
În 2011, Alexandr E., în vârstă de 15 ani a fost diagnosticat cu tumoare la creier. Tratamentul l-a urmat la Institutul Oncologic din Chişinău. Totul a evoluat bine, până în 2014 când Alexandr a început din nou să se simtă rău, acuzând dureri foarte mari în zona spinării. Medicii din Republica Moldova nu au putut oferi un diagnostic în acest sens. Familia a decis să plece în Sankt Petersburg pentru noi investigaţii. Alexandr a fost diagnosticat cu tumoare la măduva spinării. Tratamentul a fost unul foarte costisitor din punct de vedere financiar. Ajutaţi de rude au reuşit să depăşească dificultăţile. La moment medicii din Sankt Petersburg îi recomandă încă două cursuri de chimioterapie puternice, iar familia nu este pregătită financiar. Aceştia au solicitat ajutorul Caritas Moldova şi nu am rămas nici în acest caz indiferenţi.
Ian R. a solicită ajutor financiar pentru fiului său Maxim (8 ani) care a avut un accident grav. Maxim se află în stare vegetativă şi are nevoie de un tratament costisitor pentru a fi menţinut în viaţă, inclusiv alimentaţie specială, utilaj medical destul de scump. Caritas Moldova a decis să-l includă pe Maxim în proiectul de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, familia fiind ajutată lunar cu medicamente şi scutece. Totuşi, facem apel la oamenii de bună credinţă să se implice financiar şi în acest caz.
Ion F., în vârstă de 42 ani, a fost diagnosticat cu fractură cominutivă la coloana vertebrală. Dl Ion avea nevoie urgentă de operaţie la coloana vertebrală. Dl Ion lucra la o fabrică de panificaţie, având un salariu lunar de circa 4000,00 MDL. Soţia nu este încadrată în câmpul muncii, deci el este unicul în familie care întreţinea 2 copii (respectiv, de 12 ani şi 4 ani ). Cheltuielile pentru operaţie confirmate de către spital au constituit suma de 4000,00 euro. Intervenția chirurgicală a avut loc la începutul lunii octombrie. Caritas Moldova a contribuit cu suma de 300,00 euro. Salutăm iniţiativa persoanelor care au contribuit în acest caz.
Ana G., în vârstă de 7 ani a fost diagnosticată cu cancer al rinichilor, stadiul III. Părinții au contactat o clinică din Turcia, care poate să o ia pe fetiță la tratament. Costul internării este de 15 225 de euro, sumă de care familia G. nu dispune. Lucrează doar tatăl, mama are grijă de copii. Sunt trei la număr, dintre care cel mai mic are doar 10 luni. Au fost adunați: 77 096 lei. Caritas Moldova a contribuit, de asemenea, la colectarea de fonduri. Visul Anei este să devină medic, pentru ca să învețe să trateze copiii bolnavi de cancer.
Laura B. 4 ani. Ea a fost diagnosticată cu tumoare neuroectodermală cu afectarea coloanei vertebrale. Timp de cinci luni Laura a fost țintuită la pat pentru că nu putea să-și miște nici picioarele, nici mâinile, nici capul. Laura a fost supusă la 10 cure de chimioterapie la Institutul Oncologic. Starea fetiţei s-a îmbunătățit, dar pentru a stopa dezvoltarea tumorii este necesar un curs de radioterapie, pe care îl poate urma doar într-o clinică particulară din Turcia. Tratamentul costă 12 500 euro. Multe persoane cu inima mare s-au implicat pentru Laura, iar Caritas Moldova i-a ajutat pe părinţii Laurei să adune suma pentru tratament.
Tatiana M. a fost diagnosticată cu Insuficienţă renală. De 2-3 ori pe săptămână, Tatiana urmează proceduri costisitoare de dializă. A foarte dificil pentru o adolescentă să accepte în loc de activități sportive tratamente zilnice şi patul din spital. Dializa însă este o soluție provizorie. Pentru o remediere completă, este nevoie de un transplant de rinichi, care costă în jur de 60.000 de dolari. Momentan Tatiana se afla la Minsk. Mama a vândut apartamentul, unica locuinţă, pentru a achita reabilitarea fiicei sale la Minsk. Caritas Moldova a contribuit financiar în acest caz şi îndeamnă şi alte persoane cu inimă mare să ofere donații.
Laurenţiu C. a fost diagnosticat cu o boală foarte rară – extrofia vezicii urinare. În 2012 Laurenţiu a suportat o operaţie, reuşita căreia îl ține în viață. Băiatul mai are nevoie de o intervenție pentru transformarea uretrei și altor organe. O nouă intervenţie chirurgicală este programată în Serbia pentru care este nevoie de 8.000 euro – o sumă imposibilă pentru familia C.
Caritas Moldova a reușit mut sau puțin anul acesta, dar suntem convinși că prin implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră – fie ca persoane fizice sau juridice, multe suferințe pot fi alinate. Solidaritatea nu are margini în Moldova!